Een aantal mensen van FOCUS houdt ondanks dat er geen FOCUS meer op de radio is, contact met elkaar. Wat moeten we nu? Zullen we het toch weer gaan proberen of…
Tjeerd van Reijn deed wat geheimzinnig. Sommigen van ons werden door hem ingelicht. Hij had iets bedacht. Het ging niet goed met de zeezender Laser 558 waardoor het station te koop stond. Tjeerd had het idee gelanceerd om vanaf de Noordzee verder te gaan met FOCUS. Het station zou FOCUS NOORDZEE gaan heten.
Een aantal medewerkers, waaronder ikzelf, waren laaiend enthousiast. Stel je voor, FOCUS vanaf een boot via de middengolf! Helemaal te gek. Helaas leek het niet haalbaar en Tjeerd haakte af.
Op een warme zaterdag in mei 1986 werd een groepje FOCUS medewerkers uitgenodigd in de caravan om eens gezellig koffie te komen drinken.
Eenmaal in de caravan aangekomen, werd de bedoeling van dit samenzijn duidelijk.
FOCUS 103 moest terugkomen.
Tjeerd had een aantal zaken goed voorbereid en presenteerde die aan ons. Het zeezender verhaal liet hem nog niet los, maar dat zou later misschien wel komen.
Hij had contacten gelegd met ondermeer André van Delta Radio uit Nijmegen. Delta was een soortgelijk station en had ook de nodige problemen achter de rug.
De werkwijze van Delta was anders dan die van FOCUS. Delta had een studio en net als Radio Unique uit Amsterdam, stond de zender niet op dezelfde plek. Deze methode had FOCUS ook al eens gebruikt, maar was daar weer vanaf gestapt.
Delta had in Nijmegen op een aantal hoge flats, antennes staan, waarvandaan uitgezonden kon worden.
De woningbouwverenigingen van Nijmegen hadden justitie en RCD met klem verzocht om de antennes bij inbeslagname van de zender te laten staan omdat de gebouwen anders schade zouden oplopen. Delta zou toch steeds weer nieuwe plaatsen waardoor de schade alleen maar groter kon worden.
Tjeerd zei dat FOCUS volgens dezelfde strategie in Alkmaar aan de gang zou kunnen gaan.
Eerst zouden we alleen programma’s van cassettes gaan draaien die in de bekende SONY wisselaars zouden worden afgespeeld. Deze wisselaars zouden bij de zender worden verstopt.
De programma’s zouden vanuit een nieuw te bouwen studio in de caravan worden opgenomen.
Na een korte testperiode konden we op die manier inschatten of de RCD FOCUS een beetje zou zijn vergeten en met rust zou laten.
Later zou de studio in een andere gehuurde flat in Almaar gaan zitten waarvandaan op 2 programma’s per dag na, alles vanaf tape zou worden uitgezonden. Het ANP nieuws zou dan net als bij Delta integraal van Hilversum 3 worden overgenomen. Op die manier kwamen er weinig mensen in de live studio zodat ook de medewerkers niet snel gevolgd zouden kunnen worden. We spraken af dat DJ’s die live gingen draaien, hun platen niet meer in platenkoffers zouden meenemen, maar in plaats daarvan in een boodschappentas of plastic tas.
De FOCUS stickers moesten van fietsen en auto’s zodat de link moeilijk te leggen was.
In het probleem voor de adverteerders werd ook voorzien. Samen met Delta Radio startte FOCUS een postbussenfirma op het Britse kanaaleiland Jersey. De adverteerders maakte hun reclamegelden aan dat bedrijf over waarna het geld weer terugkwam in Nederland. Handig omdat zo niet meer was na te gaan dat het om FOCUS reclame zou gaan. FOCUS draaide de reclames officieel zonder toestemming van de adverteerders.
Er werd een planning gemaakt en toegewerkt naar de startdatum. Zondag 8 juni moest FOCUS weer terug zijn.
De zenderlocatie werd de 12 verdiepingen tellende Judith Leysterflat in Alkmaar. Op zondag 8 juni werd de liftschacht klaargemaakt voor het plaatsen van een zender. Elektriciteit moest worden aangelegd, en andere zaken moesten worden geregeld.
Op de liftkoker werden aan de buitenkant alvast beugels gezet waar in de avond een korte mast met 2 antennes zou worden geplaatst.
Die avond gingen wij toen het donker was, gewapend met een stuk mast van 5 meter de flat in. Om die pijp omhoog te krijgen, werd deze op de balustrade gezet, vastgehouden en vervolgens door 3 man die een verdieping hoger stonden omhoog getild. Zo arriveerde de mast na bijna 10 minuten op het dak van de flat en kon bevestigd worden.
Toen de mast was geplaatst, werd de zender in de luchtkoker van de beneden gelegen snackbar geplaatst en ook de cassettewisselaar werd een paar etages lager in diezelfde koker geplaatst. Deze stond op een gemonteerd plankje achter een luikje waarvan wij het slot hadden uitgeboord en vervangen.
Op maandagochtend 9 juni, rond een uur of 4, was FOCUS weer terug in de lucht. Het geluid klonk nog een beetje vreemd, maar FOCUS was weer te horen en daar ging het om.
Voldaan gingen we allemaal naar huis om een beetje bij te slapen. Ik werd ’s middags om iets over 12 uur wakker en zette de radio aan. Heerlijk, FOCUS was er weer. Het zonnetjes scheen dus wie kon mij wat doen?
Rond een uur of 2 diezelfde middag verdween plotseling het signaal weer. Ik belde naar Rob en Lex. Die woonden recht tegenover de flat waar de zender stond dus die konden vast wel iets zien. Maar nee, zij zagen niets dat op een inbeslagname leek.
Vlak na het voorval, ging Tjeerd even polshoogte nemen en ontdekte dat de zender was uitgeschakeld omdat de stroomvoorziening was gesloopt dus direct weer aanzetten ging uiteraard niet.
De dader: De huismeester van de flat die wij al snel Henny Huismeester noemden.
Dat werd afwachten tot de volgende nacht want dan konden we zonder al teveel gedonder de flat weer in om de elektra te repareren. Dit gebeurde uiteraard waardoor FOCUS vrij snel in die nacht weer terug was. Nu maar hopen dat Henny Huismeester er met zijn vingertjes vanaf bleef.
Niet dus. De volgende morgen zo rond een uurtje of 10, werd de zender weer uitgezet en weer was de door ons aangelegde elektra gesloopt. Ditmaal had Henny zelfs de zender meegenomen dus dit werd een iets duurder grapje dan een paar metertjes kabel.
We besloten om de nacht van dinsdag op woensdag nog één poging te wagen. Nieuwe kabels gelegd, nieuwe zender neergezet en draaien maar. Ik opperde om een enveloppe met wat geld onder de deur van Henny Huismeester zijn kantoortje door te schuiven waardoor hij mogelijk zou stoppen met zijn acties. Werden we niet door de RCD uit de lucht gehaald, dan deed hij het wel.
Tjeerd vond dit een geweldig idee en stopte een briefje van 250 gulden in een enveloppe, schoof deze onder de deur van Henny door en afwachten maar…
Het is inmiddels woensdagochtend. Na het ontwaken, constateerde iedereen dat FOCUS nog in de lucht was. Ook in de middag klonk het signaal nog geweldig. Dit gaf ons hoop dat de 250 gulden die bij Henny onder de deur door waren geschoven, in goede aarde waren gevallen. Die woensdagavond werd voor het eerst een zogenaamde cassettewissel gehouden. De SONY cassettewisselaars konden 10 cassettes laden, dus er moest uiterlijk na 20 uur een nieuwe slee met nieuwe cassettes geladen worden. Tjeerd ging naar de flat, wisselde de tapes en was binnen 5 minuten weer terug.
Ook donderdag was FOCUS gewoon te horen. De truc met het geld had dus gewerkt. We besloten, dat als dit goed bleef gaan, iedere week een bedragje aan Henny te geven
Die donderdagavond rond een uurtje of 7 zaten Rob, Robert Baltus, ikzelf en nog een paar mensen op het balkon een bakkie koffie te drinken. Tjeerd was onderweg met een nieuwe slee met cassettes omdat er weer bijna 20 uur voorbij was.
Opeens zagen we een blauwe Ford Granada aankomen. Dhr. Wilshous van de RCD reed in zo’n auto, dus dit kon maar één ding betekenen.
De auto werd onderaan de flat geparkeerd en inderdaad, Dhr Wilshous stapte uit.
We reageerden wat paniekerig want Tjeerd was onderweg en zou op die manier tegen de lamp kunnen lopen. Dat zagen we helemaal niet zitten, omdat justitie een kijkje op hem had. Justitie wist wel dat Tjeerd het brein van FOCUS was maar kon dit nooit hard maken. Die moesten ze dus niet te pakken krijgen.
We belden het semafoon nummer van Tjeerd met code 1, noodcode. Nu maar hopen dat hij hem hoorde.
Op dat moment zagen wij vanaf de overkant dat Dhr Wilshous op de 12de verdieping was aangekomen en een beetje om zich heen stond te kijken waar de zender eventueel zou kunnen staan. Ook Tjeerd stapte op dezelfde etage uit de lift.
Tjeerd zag Wilshous, ontving gelijktijdig de semafoon oproep en besloot direct met de trap naar beneden te gaan. Een aantal etages later stond de SONY cassettewisselaar die Tjeerd graag wilde sparen.
Tjeerd opende het luik waar de wisselaar stond en zag tot zijn verbazing dat de wisselaar aan de audio en elektra kabel omhoog werd getrokken. Een fractie van een seconde later zag hij de wisselaar door de luchtkoker naar beneden klappen omdat de kabels los waren geraakt. Da’s pech, wisselaar weg.
Wie weet liggen er beneden in die luchtkoker dus nog wat cassettes met FOCUS programma’s.
Tjeerd dacht: “Dan maar terug naar de overkant”. Eenmaal daar aangekomen, zagen wij Wilshous naar zijn auto lopen. Hij had de zender bij zich.
Tjeerd bedacht zich geen ogenblik. Vloog naar de keuken van Rob en pakte de koffiepot van het apparaat en snelde naar het balkon. De RCD ambtenaar en politie kregen immers altijd een bakkie koffie bij inbeslagnames.
Over de balkonrand hangend, zwaaide Tjeerd met de koffiepot. Wilshous zag dit en knipperde met zijn lichten, zwaaide vriendelijk, toeterde en reed weg.
We voelde de radio-adrenaline weer stromen en besloten, zonder dat we het vooraf hadden afgesproken, dat wij deze strijd misschien niet zouden winnen, maar dat we FOCUS tot het bittere einde in de lucht wilden proberen te houden.
Nog diezelfde avond werden er nieuwe non stop tapes gemaakt en werd er gewerkt aan een nieuwe terugkeer van FOCUS.
Omdat we het risico niet meer wilden lopen dat Tjeerd of wie dan ook, dagelijks bij de zender moest komen om tapes te wisselen, besloten we met een straalverbinding te gaan werken.
We hadden al een straalzender en een paar ontvangers klaarstaan. Deze verbinding werkte op 1.3 GHz en was in die tijd heel moeilijk uit te peilen voor de RCD.
Ik woonde in die tijd op een bovenetage aan de Alkmaarse Kennemerstraatweg. De afstand tussen mijn woning en de flat was hemelsbreed vrij klein, dus kreeg ik de straalzender en wat studio apparatuur thuis. De banden zouden bij mij vandaan gedraaid worden en ik zou er overdag op bepaalde uren het ANP nieuws van Hilversum 3 tussendoor prikken.
Op zaterdagnacht werden de laatste handelingen verricht. Bij mij vandaan draaide alles, de straalzender stond aan en de zender werd in de flat geplaatst. Maar FOCUS kwam niet in de lucht. De verbinding tussen mijn huis en de zender kwam niet tot stand. Tussen mijn huis en de uitzendlocatie staat de Alkmaarderhout, een vrij dicht gegroeid bos. Dit bos hield het signaal zo tegen, dat er een andere, meer richtingsgevoelige, antenne bij mij moest komen te staan.
Omdat deze antenne nog gemaakt moest worden, werd de terugkeer van FOCUS uitgesteld. Die maandag daarop was de antenne klaar en werd die avond, toen het donker was, onder de TV antenne van de hoofdbewoonster van mijn woning geplaatst.
Omdat het signaal van de straalverbinding nog vrij zwak bij de zender binnenkwam, besloten we niet in stereo uit te gaan zenden. In mono klonk het perfect. Om ongeveer 3 uur die nacht was FOCUS weer terug. Goddank dachten we nog en propten weer wat geld onder de deur van Henny Huismeester door.
Maar de volgende ochtend (dinsdag) was het alweer raak. De zender was weer door Henny uitgezet. De truc met het geld werkte dus niet meer want toen Tjeerd die dag onder de naam Sjoerd Klein telefonisch contact zocht met Henny, kreeg hij te horen dat het niet langer getolereerd werd dat er een zender op de flat geplaatst werd.
Omdat FOCUS in die tijd ook programma’s maakten voor een radiostation in Spanje, moest Tjeerd met Nico Stevens naar Spanje toe. Het FOCUS avontuur leek weer wat in te zakken, maar Lex, Robert Baltus, Remco Smit, Rob en ik besloten dat wij kostte wat het kost, FOCUS gewoon in de lucht wilden krijgen.
We zeiden tegen elkaar dat als Tjeerd na 2 weken uit Spanje terug zou komen, hij FOCUS gewoon weer kon ontvangen.