Klik hier voor onze popup webplayer

Omdat ik aan mijn huisbaas nogal veel huur moest betalen, deed Rob mij een voorstel. Ik kon bij hem wel een kamer huren omdat Lex ergens anders woonruimte had gevonden.

Op die manier kon er ook een soort uitzendstudio bij hem worden geplaatst en omdat ik daar verantwoordelijk voor zou zijn, bleef hij hopelijk buiten schot. Rob had een voorwaardelijke gevangenisstraf vanwege een TV-piratenactie.

In allerijl verhuisde ik naar Rob. Ondertussen werd er bij de oude studio (stacaravan) langs het Noord Hollands Kanaal een mast geplaatst. Het was een oude legermast van 18 meter met 2 antennes. Er werd een zender van 100 watt neergezet en vanuit mijn, bij Rob gehuurde kamer werden de programmabanden uitgezonden.

Toen Tjeerd uit Spanje terugkwam, was hij hoogst verbaasd dat FOCUS 103 alweer ruim een week aaneengesloten uitzond. Toen hij in Spanje zat, had hij de hoop een beetje verloren dat FOCUS ooit nog succesvol zou kunnen terugkeren.

Intussen was er wel een nieuw probleem. Dhr Wilshous van de RCD had via Peugeot dealer Nefkens (een adverteerder) laten doorschemeren dat hij wist waar de straalzender van FOCUS stond.

Het adres waar ik woonde en waar de studio van FOCUS zat, was een overbekend adres geworden. Een dagje posten was genoeg geweest voor Wilshous om deze locatie te ontdekken.

Wij besloten de studio meteen te verplaatsen.

Een paar dagen heeft er een compact studiootje bij de oma van Tjeerd gedraaid waarna werd besloten dat de studio bij Eric Hoogland die in Heiloo woonde zou worden geplaatst. Vanuit de garage achter de woning had FOCUS een paar jaar daarvoor ook al uitgezonden dus het was alleen een kwestie van apparatuur plaatsen. Een studiomeubel stond er al.

Vanuit die studio zouden, zoals eerder was besloten, een aantal live programma’s worden uitgezonden en een aantal vanaf cassette.

Intussen was ook de legermast van 18 meter vervangen door een mast van 30 meter, waardoor het signaal weer veel beter te ontvangen was.

Op een maandagochtend, eind juli, ging het eerste echte live programma sinds ruim 3 maanden de lucht in. Vanaf dat moment deed ik het ochtendprogramma tussen 7 en 9 uur. Daarna “Non-Stop op Verzoek” en vervolgens zou ik tot 2 uur ’s middags de programmabanden van René Verstraten (TUTTEL) en de Jansen & Jansen Show starten en op de hele uren het ANP nieuws van Hilversum 3 doorgeven.

Op die dag begon ook Ad Roberts bij FOCUS. Hij had Radio Monique op de Noordzee verlaten. Hij deed Noord-Holland Lokaal tussen 2 en 4 live vanuit de studio, waarna Nico Stevens de Otofocus live deed. Om 6 uur in de avond werd er weer vanaf tape uitgezonden.

Niet veel later werden de live programma’s weer uitgebreid tot ’s avonds 10 uur en ook in het weekend werden weer meer programma’s live verzorgd.

De adverteerders bleven FOCUS in al die tijden zeer trouw. Er kwamen zelfs weer veel nieuwe bij. Overal stond de radio weer op FOCUS.

Iedere vrijdag ging Nico Stevens samen met Ad Roberts naar Hilversum waar platenmaatschappijen de omroepen nieuwe platen aanboden. FOCUS kreeg daar ook iedere week de nodige nieuwe platen aangeboden. Nico en Ad hadden uit hun Monique-tijd daar de nodige connecties opgebouwd.

Half september besloot Ad Roberts het ruime sop weer te kiezen en verliet FOCUS na bijna 2 maanden dus weer. Incidenteel deed hij nog wel eens een programma.

Ex-Unique DJ Johan Vermeer werd aangetrokken om Ad te vervangen.

Via Johan kwam ook één van de ex-Unique eigenaren naar FOCUS. Eric, de man die bij Radio Unique mede verantwoordelijk was geweest voor het plaatsen van zenders in de ICOVA fabriek. Voor meer informatie hierover, verwijs ik je graag naar de website over Radio Unique uit Amsterdam.

Het idee was ontstaan om een tweede station op te richten. We wilden een station dat uitsluitend non stop easy listening muziek zou gaan uitzenden. Dit station zou in Alkmaar, Amsterdam en Nijmegen een zender gaan krijgen. De naam: Quality FM.

Later meer over dit station.

Intussen had ook René Verstraten besloten om FOCUS te gaan verlaten. René maakte TUTTEL nog steeds op tapes die iedere werkdag werden uitgezonden. René draaide op dat moment tussen 12 en 2 uur in de middag. De Jansen en Jansen Show van Gaston was verhuisd van de doordeweekse dagen naar het weekend.

René zijn laatste week was aangebroken.

Op een avond werd ik gebeld door programmaleider Nico Stevens. Hij vertelde mij dat ik de laatste 3 afleveringen van TUTTEL niet meer mocht uitzenden.

Reden: René had een grappige opmerking gemaakt over Johan Vermeer, die iedere middag standaard zijn programma begon met de zin: “Middag, FOCUS…”. Omdat dit nogal droog klonk, vond René het leuk hem zo af en toe te imiteren. TUTTEL was een programma vol herrie, satire en dus veel lol, dus op zich moest dit kunnen.

Nico vond dit ongepast en had samen met Tjeerd besloten om TUTTEL per direct van zender te halen.

De laatste, nooit uitgezonden aflevering is gelukkig bewaard gebleven.

De uren tussen 12 en 2 in de middag, werden overgenomen door Raymond Balsink met zijn Broodje Bal (12 – 13 u.) en Ron Muller (13 – 14 u).

Omdat we niet langer onze zender bij de oude studio langs het Noord-Hollands kanaal konden plaatsen, werd besloten te verhuizen naar een boerderij tussen Heiloo en Egmond. Eerst vanuit een noodmast, daarna vanuit een vakwerkmast van 40 meter hoogte.

Inmiddels vond de vader van Eric Hoogland het te druk worden met al die FOCUS mensen in zijn garage. Het was ook een enorme drukte. 7 dagen per week van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat mensen die via je tuin de garage inlopen, is ook wat teveel van het goede.

Omdat ik inmiddels een woning in Alkmaar Noord (bij de Mare) had, besloot ik de studio van FOCUS een nieuw onderkomen te geven.

De voorbereidingen voor een verhuizing werden getroffen waardoor de hele boel op dinsdag 30 september, laat in de avond, naar mijn woning werd verhuisd. De straalzender kon de afstand naar de zender prima overbruggen waardoor de hele verhuizing vlekkeloos verliep.

Lees verder...