3: Live Vanaf Gezinsbeurs

Het is maart 1986 en FOCUS draait als een trein die niet meer lijkt te stoppen.
Steeds meer adverteerders, steeds meer inkomsten. De telefoon stond niet stil bij ID Promotions.

 

Ook de luisterdichtheid groeide maar door. Overal waar je maar kwam, hoorde je FOCUS 103 uit de radio schallen. In de winkels, de snackbar, zelfs in politieauto’s stond de radio op 103 MHz.
Van René Verstraten hoorden we dat de portier van de KRO in Hilversum ook een vaste luisteraar was geworden. In zijn receptieruimte stond de radio op FOCUS.

 

Ieder moment verwachten we dat justitie hard zou toeslaan om dit succes de kop in te drukken, maar al wie er kwam… Geen RCD. De politie kwam wel, maar alleen voor de koffie. Er waren een paar agenten die in de avonduren trek in een bakkie kregen en dus even aanwipten bij FOCUS. De koffie stond immers altijd klaar. Ook kwamen ze soms even om te bellen. GSM’s waren er toen uiteraard niet, maar actie van de sterke arm bleef uit. Het was haast angstig want dit kon 2 dingen inhouden. 1: Justitie had geen trek om FOCUS aan te pakken. 2: Justitie was een grootscheepse actie aan het voorbereiden. Met de laatste mogelijkheid hielden we ernstig rekening, maar we gingen gewoon op dezelfde voet verder.

 

Programma Maart 1986Steeds meer timmerde FOCUS ook publicitair aan de weg. Iedere week stond over twee pagina’s in het huis-aan-huis blad “Alkmaar Op Zondag”, (met een oplage van 90.000 exemplaren), de complete programmering en de playlisten voor “Non Stop Op Verzoek”. Dit programma werd op werkdagen tussen 9 en 10 uur uitgezonden en samengesteld door het bedrijfsleven.

 

De informatie in “Alkmaar Op Zondag” werd omlijst met advertenties van FOCUS adverteerders die ook op die manier hun graantje meepikte.

 

In maart 1986 introduceerde FOCUS het derde jinglepakket. Weer werd gekozen voor een pakket dat door Top Format werd geleverd. Het pakket had een voor die tijd snel en trendy sound en droeg de naam “Fast Forward”. Niet vreemd dat de nieuwe slogan van FOCUS 103 snel was bedacht: “Fast Forward Radio” waarbij Fast op zijn Amerikaans werd uitgesproken.

 

Diezelfde maand kwam er een verzoek van de platenmaatschappij van Ten Sharp. Omdat FOCUS in die tijd iedere week een plugplaat had (soort alarmschijf), wilden zij de nieuwe single van Ten Sharp, The Last Words geheten, graag een week als plugplaat bij FOCUS laten draaien. Men had er 1000 gulden (450 euro) voor over. Deze plaat werd plugplaat en nee! Niet vanwege het geld, maar gewoon omdat het een mooie plaat was.

 

Eind maart werd de Alkmaarse Gezinsbeurs gehouden. 10 dagen lang stond er een enorme tent achter het NS station van Alkmaar Noord waar de beurs werd gehouden.
Vanuit de deelnemende bedrijven kwam de uitnodiging om live vanaf de beurs uit te zenden. Dit zagen wij om begrijpelijke redenen direct zitten. Er werd een professionele mobiele studio gebouwd. Ook werd er flink gepromoot. De DJ’s waren in hun programma’s laaiend enthousiast over dit op handen zijnde evenement dus de promo knalde ook regelmatig uit de radio. Er werden flyer’s gedrukt en door het promotieteam op diverse drukke locaties aan het publiek uitgedeeld.
Ook via media zoals “Alkmaar Op Zondag” werd ruim aandacht gegeven aan de live uitzendingen vanaf de Alkmaarse Gezinsbeurs.

 

De angst voor acties van Justitie werd hierdoor groter, maar omdat er geen actie van die kant leek te komen, gingen de voorbereidingen in alle hevigheid door. Dit evenement werd, naar later bleek, bijna de doodsteek voor FOCUS 103.

 

De laatste 10 dagen van maart waren aangebroken. De Alkmaarse gezinsbeurs begon en FOCUS 103 stond er met stand en mobiele studio.
gezinsbeursDe publiciteitsmachine draaide in alle opzichten op volle toeren. Dat was de heren van justitie en de RCD ook niet ontgaan. Je raadt het al, FOCUS kreeg bezoek.

 

GezinsbeursOp een middag werd de FOCUS stand en studio op de beurs vereerd met een bezoekje van justitie en de heren der RCD.
Wat zij niet wisten was dat er helemaal niet live vanaf de beurs werd uitgezonden, maar dat in plaats daarvan alle programma’s vanaf de beurs werden opgenomen, om vervolgens de volgende dag op de radio te worden uitgezonden. Meneer Wilshous (ik schrijf zijn naam vast verkeerd) van de RCD kon met zijn mannen onverrichter zaken weer naar huis.

 

Toch ging de week van de gezinsbeurs niet zonder slag of stoot voorbij. Op maandag 24 maart werd het weer steeds slechter. Er werd storm voorspeld. Ik besloot op een geleend brommertje René Verstraten in de studio te gaan voorzien van wat eten. René had nieuwsdienst en ik moest toch naar de caravan omdat de banden van de gezinsbeurs die middag door mij moesten worden gestart en het nieuws moest worden geschoven. René las na het nieuws van 2 uur die middag het weer uiteraard ook voor. Dit bericht eindigde met: “Voor de kustprovincies wordt een zuidwester storm verwacht met een kracht 10”.
De wind beukte al behoorlijk en liet de antennemast van 40 meter flink heen en weer zwiepen. Steeds harder ging de wind tekeer totdat we iets na 3 uur een geknars en gekraak dwars door de bulderende storm heen hoorden. Even naar buiten kijkend concludeerden wij dat er niets aan de hand leek te zijn, maar dat lag toch wat gevoeliger.

 

Tjeerd van Reijn vond dat het signaal van FOCUS slecht te ontvangen was en besloot ons met een bezoekje te vereren.
Luid schreeuwend kwam hij de caravan binnen en pakte de sleutel van het zenderhok. Ondertussen druk gebarend naar de mast. Wij keken omhoog en zagen toen dat de topmast met 2 van de 4 antennes was geknikt waardoor de 2 bovenste antennes 90 graden naar beneden waren gedraaid.
Tjeerd adviseerde ons de caravan onmiddellijk te verlaten omdat, als de topmast zou afbreken, deze dwars door het dak van de caravan zou kunnen knallen.

 

FOCUS 103 moest haar uitzendingen staken. Tijdens een storm krijg je niemand zo gek om een hoogwerker naast de mast te plaatsen, laat staan dat iemand die mast zou inklimmen.
De storm verhevigde zich waardoor een reparatie pas laat op de dinsdagmiddag kon plaatsvinden. Maar na ruim 24 uur was FOCUS weer op volle kracht te ontvangen.

 

De uitzendingen vanaf de beurs verliepen verder zoals gehoopt en het vervelende voorval was snel vergeten. De uitzendingen vanaf de gezinsbeurs duurden tot 2de paasdag en waren een daverend en commercieel succes. FOCUS 103 leek onverslaanbaar.

 

Lees verder…