Klik hier voor onze popup webplayer

De rust na alle drukte omtrent de Alkmaarse Gezinsbeurs was weer terug. De uitzendingen waren op één dag na, vanwege de geknikte antennemast, perfect verlopen. De laatste uitzendingen (opnames) vanaf de beurs werden op 2de paasdag, maandag 31 maart uitgezonden.

Tot onze grote verbazing was justitie niet naar de studio in de stacaravan gegaan toen ze samen met Dhr. Wilshous van de RCD bot hadden gevangen op de beurs.
Vreemd want dit was de uitgelezen kans geweest om FOCUS tijdens een belangrijke periode van publiciteit op te pakken. Tijdens een gesprek dat ik ruim een half jaar later met Dhr. Wilshous had, bleek dat iedereen bij justitie en de RCD bang was voor een publieke rel en om die reden werd besloten FOCUS na de paasdagen van 1986, keihard aan te pakken.

Bij FOCUS ging alles als vanouds. Programma’s weer live vanuit de caravan. Maar iedereen voelde de spanning toenemen. De voorraad singles en LP’s in de studio werd tot een minimum beperkt. DJ’s namen zelf altijd al platen mee, dus alleen de Top 40 en Tipparade stond op single in de studio.

De vrij dure AIWA cassette-wisselaar voor de nacht werd al enige tijd ’s ochtends na 7 uur uit de caravan gehaald en pas tegen middernacht weer teruggebracht. We waren een beetje gestopt met die SONY wisselaars, die overigens heel goedkoop bij Brandsteder in Hoofddorp werden gekocht, omdat deze vaak spontaan stopten en dus vrij onbetrouwbaar waren.

Het is donderdagochtend 3 april 1986. René Verstraten doet, zoals iedere dag tussen 10 en 12 uur, zijn programma TUTTEL. Robert Baltus had op die ochtend nieuwsdienst vanwege een vrije dag van Frits en Remco Smit was gewoon even aanwezig.
René draait een plaat waarvan de titel wel heel spreekwoordelijk kan worden opgevat (Waarom moest dat nou René?). “Move Away” van The Culture Club. Tijdens deze plaat gaat de bel, er wordt geklopt, opengedaan en…

Dhr Wilshous stond voor de deur, samen met een officier van justitie en een legertje agenten. Of ze even mochten binnenkomen. De langverwachte stilte voor de storm was verbroken.

Op een typmachine en 2 portable radio’s en het koffiezetapparaat na, werd alles waar een stekker aan leek te zitten in beslag genomen. Tegen René, Robert en Remco werd proces verbaal opgemaakt. Omdat de antennemast niet meteen kon worden gedemonteerd en meegenomen, werden de 4 dipool antennes er uitgehaald en werd er wel beslag op de mast gelegd. Deze zou op een later tijdstip worden gesloopt.

Het was stil geworden op 103 MHz. Wij, FOCUS medewerkers voelden ons opeens erg leeg. Vrij snel werd besloten dat dit niet het einde van een succesvol station mocht betekenen. FOCUS moest doorgaan!

Op zaterdagavond na de grote inbeslagname, stond er in Egmond een kleine antennemast klaar met een werkende zender en een SONY cassettewisselaar. FOCUS was weer even terug in de lucht. Maar vrij snel was het alweer stil. De mast bleek gesaboteerd te zijn. De dader was vrij snel bekend en je zult begrijpen dat er verhaal werd gehaald.

Na een reparatie werd het signaal plus programma van cassette hervat maar weer niet voor lang. Dit keer was het weer de beurt aan Dhr Wilshous en de zijnen.
We besloten op zoek te gaan naar een tijdelijke bewaakte locatie waar de zender in ieder geval niet door een stelletje criminelen zou kunnen worden gesaboteerd.

Ik had een stel goede vrienden (Rob en Lex) die in een flat aan de Alkmaarse Honthorstlaan woonden. Omdat zij op de 9de en meteen bovenste etage woonden, leek dit dé uitelezen lacatie.
Op een woensdagavond in april “86 heb ik mijn FOCUS maatjes met deze vrienden in contact gebracht. Na de koffie werd de Ross Revenge dipool (antenne) die daar al op het dak stond op een zender van 100 watt aangesloten. Er werd een cassettewisselaar (SONY) en wat soundprocessing neergezet en FOCUS was weer in de lucht.
De zaterdag daarna werden er 2 nieuwe antennes geplaatst zodat het signaal weer veel beter was te ontvangen. Vanaf die hoogte kon met 100 watt toch een groot deel van Noord Holland weer naar FOCUS luisteren. De antenne-aanpassingen verliepen goed.

Justitie wilde FOCUS toch nog steeds kwijt. Dat bleek toen op de maandag daarna FOCUS wederom uit de lucht werd gehaald.
De eerder genoemde spullen die daar toen stonden werden in beslag genomen en tegen Rob en Lex werd proces verbaal opgemaakt. Rob was anderhalf jaar daarvoor met NOVA TV gepakt en had een voorwaardelijke gevangenisstraf aan die actie overgehouden, dus die deed alsof hij niet wist wat Lex allemaal uitvrat en hoopte op die manier buiten schot te blijven. Later lees je hier meer over.

Het leek nutteloos om FOCUS weer meteen in de lucht te brengen. We hadden nog wel wat zenders staan, maar om die op die manier snel kwijt te raken leek zinloos.
Besloten werd om er voorlopig maar een punt achter te zetten.
De donderdagnacht na de laatste inbeslagname, vond Lex het nodig om op eigen houtje een eigen zender van ca. 30 watt aan te zetten op 103 MHz. Hij draaide een paar plaatjes, een FOCUS jingle en na 10 minuten ging de bel.

Dhr. Wilshous, onze vaste RCD man stond op de stoep. De zender van Lex werd in beslag genomen. Lex had zelf een dure mixstudio staan met Technics 1200 draaitafels. Omdat Dhr. Wilshous aannam dat Lex op eigen houtje handelde, mocht hij die houden. Oh, wat was hij daardoor opgelucht.

Later bleek dat Wilshous en de zijnen een kamer in Motel Akersloot hadden gehuurd en zo de 103 in de gaten kon houden. Ze hadden dus echt de pik op ons gekregen.

Nu was het echt afgelopen met FOCUS, dachten we met zijn allen. Dit heeft helemaal geen zin meer. Ook adverteerders werden door justitie benaderd.
Meewerken aan FOCUS was strafbaar. Het trucje van het reclamebureau ID Promotions werd niet langer getolereerd. Adverteerders die toch medewerking verleenden, liepen de kans op een geldboete van 35.000,– gulden en een eventuele gevangenisstraf van 4 weken. Zo kwam er een tijdelijk einde aan FOCUS 103.

Lees verder…