FOCUS 103 zond nog steeds uit vanuit de stacaravan die op een terrein langs het Noord Hollands Kanaal in Heiloo stond.
Vanaf september 1985 werd FOCUS 103 een zogenaamd 24-uurstation. Vanaf dat moment werd het mogelijk om iedere dag, de hele dag naar het station te luisteren.
Ook werd besloten om het jinglepakket te vervangen. Op 2 september 1985 werd het nieuwe pakket, “Something Special” genaamd, in gebruik genomen. Ook dit jinglepakket kwam bij de huisleverancier Top Format uit Haarlem vandaan.
In het begin werden er nog veel programma’s vooraf opgenomen omdat de medewerkers die toen bij FOCUS draaiden een baan hadden of nog naar school gingen. Maar al snel sloten nieuwe medewerkers zich bij FOCUS 103 aan. Ondermeer ex-medewerkers van Radio Unique en Decibel uit Amsterdam.
Beide stations waren door justitie zo hard aangepakt dat een terugkeer zinloos was. Een aantal ex-Unique medewerkers was ook een tijd lang te horen via Radio Monique, dat vanaf december 1984 vanaf het schip de Ross Revenge voor de Britse kust uitzond. Ondermeer Nico Stevens en Frits Koning kwamen van Unique, via Monique naar FOCUS.
Al snel groeide de populariteit van FOCUS 103. Niet alleen bij de mensen thuis, maar ook in bedrijven en winkels stond het station steeds vaker aan. Een snelle groei van het aantal adverteerders was het positieve gevolg. Een radiostation heeft zo zijn kosten. Er was altijd de dreiging dat de Radio Controle Dienst (RCD) samen met justitie in actie kwam. Dan was het natuurlijk handig dat er direct nieuwe apparatuur en zenders waren.
Om alles zakelijk en commercieel in goede banen te leiden, werd besloten om een reclamebureau op te richten onder de naam ID Promotions. Via dit bedrijf werden de adverteerders benaderd en kregen diezelfde adverteerders hun facturen. Volkomen legaal omdat over de advertentie-inkomsten ook BTW werd geheven.
Overigens hoefde men bij ID promotions niet echt hard naar nieuwe adverteerders op zoek. Deze kwamen vanzelf wel. Dit resulteerde in begin 1986 tot een wachtlijst. Een tijd lang werden er 4 commercialblokken per uur uitgezonden die allemaal erg vol waren.
De luisteraars moesten eerst erg wennen aan al die reclame, want in die tijd had je naast een handjevol landpiraten alleen maar Hilversum 3 die slechts op de hele uren STER reclame uitzond.
Tegenwoordig is de hoeveelheid reclame zoals die bij FOCUS werd gedraaid de normaalste zaak van de wereld,
De luisteraars namen de reclame voor lief want FOCUS klonk goed en draaide in alle opzichten lekker. Ook de commercials (reclame spotjes) waren van een dusdanig hoog niveau, dat de luisteraars die soms massaal meezongen en de teksten van bijvoorbeeld JR aan de Amstel allemaal uit hun hoofd kenden terwijl diezelfde JR aan de Amstel minstens 15 verschillende commercials had.
Ik kan mij nog een artikel in een krant of blad herinneren waarin werd geschreven dat ondermeer de commercial van Alleman uit Heiloo massaal werd meegezongen.
Op dinsdag 3 december 1985 kreeg FOCUS, niet geheel onverwacht, bezoek.
De bezoekers: De Radio Controle Dienst en de politie van Heiloo stonden voor de deur.
Op dat moment was Edwin (medewerker die van alles deed) in de caravan aanwezig. Edwin bedacht zich geen ogenblik en zette de microfoon open zodat iedereen live kon meegenieten van deze inbeslagname. Omdat er op dat moment een opgenomen programma vanaf cassette draaide, mochten de platenspelers blijven staan.
Op donderdag 5 december (leuk Sinterklaas cadeautje) was FOCUS weer terug in de lucht.
In de avonduren zond FOCUS op de hele uren nieuws uit, maar dit was voor een 24 uurstation niet toereikend. Er werd besloten om van ’s ochtends 7 uur tot en met ’s avonds 12 uur op de hele uren nieuwsuitzendingen te gaan verzorgen. Er werd een TV met teletekst aangeschaft en het ANP nieuws werd opgenomen en herschreven. Ook het BBC radionieuws werd goed in de gaten gehouden omdat die destijds met internationale berichten vaak eerder waren dan het ANP.
Ook werd in januari ‘86 de horizontale programmering helemaal doorgevoerd. Voor die tijd waren de meeste programma’s al horizontaal geprogrammeerd maar vanaf toen werd ieder programma tussen 7.00 u. en 18.00 u. horizontaal en live vanuit de studio gepresenteerd.
Het werd een koude winter. Omdat FOCUS nog steeds vanuit een ruime stacaravan uitzond, werden er extra kachels aangeschaft. Het had wel iets om bij strenge vorst een programma vanuit een caravan te maken. Soms was het een hele toer om die te bereiken want er lag ook een behoorlijk pak sneeuw. Als je het terrein op wilde moest je soms om een hek heenstappen, iets dat met gladheid een hele klus was.
Die winter werd in Friesland weer een elfstedentocht gereden. Omdat FOCUS in die tijd ook in delen van Friesland vrij goed te ontvangen was, werd al snel besloten dat, als er een elfstedentocht gereden zou worden, FOCUS daar verslag van zou doen.
Een aantal medewerkers, onder wie Nico Stevens deden via de telefoon live verslag. Evert van Bentum won net als het jaar daarvoor deze schaatstocht.
Leuk detail is dat FOCUS Evert eerder voor de microfoon had dan het team NOS Radio.