FOCUS Small 199x158

FOCUS 103 stopt op 30 september 2016.ALMKAAR - Het internetradiostation FOCUS 103 stopt op vrijdag 30 september aanstaande met haar uitzendingen.

Reden hiervoor is de steeds grotere versplintering aan internetstations. Als gevolg hiervan is het erg lastig om aan goede medewerkers te komen. Ook vallen door de versplintering de luistercijfers tegen. 
Op een gegeven moment moet je als ploeg rationeel besluiten dat iets zinloos aan het worden is.

We hebben de afgelopen tweeënhalf jaar ontzettend veel leuke dingen beleefd en een aantal mooie radio uren gemaakt maar je moet de knoop doorhakken als het niet meer is wat je er van hebt verwacht.
Net als bij veel andere webradiostations draait FOCUS 103 volledig op de kracht van vrijwilligers. De kosten zijn meestal niet terug te verdienen dus ben je afhankelijk van medewerkers die via contributie meebetalen. Ook giften van derden zijn een welkome aanvulling om de kosten te dekken. Het is niet voor iedereen mogelijk om financiële bijdrage te leveren dus dan krijg je bij weinig medewerkers de balans niet altijd rond. Ook dit heeft bijgedragen aan het besluit te stoppen.

Waarom in september stoppen…

FOCUS 103 werd in september 1981 opgericht in het Noord Hollandse Heiloo door de broers Cees en Frank Winnips. Het is dus 35 jaar geleden dat het station is gestart.
FOCUS 103 was na een aantal jaar dusdanig professioneel gaan klinken dat de luisteraars massaal afstemden op 103.00 MHz. Toen FOCUS 103 op 2 september 1985 een 24 uurstation werd, vonden de luisteraars dat maar al te plezierig. In Noord Holland luisterden men hierna in nog grotere getale naar FOCUS 103. Al snel groeide FOCUS door tot één van Nederlands grootste vrije radiostations van die tijd. Tot juli 1987 was het station een begrip op de radio.

Via Internet

Op goede vrijdag 18 april 2014 begonnen de uitzendingen van FOCUS via internet. Na een aantal weken non stop muziek gedraaid te hebben startte al snel de gepresenteerde programma’s.
Met FOCUS 103 wilden de makers een wat bredere muziekformule neerzetten dan bij andere webradiostations gangbaar was.
Naast golden oldies werden er ook nieuwe hits gedraaid.
De platen die werden gekozen moesten – als het om oldies ging – wel ooit voor jongeren zijn gemaakt. De laatste tijd ligt het zwaartepunt muzikaal meer op de 80’s. Daarnaast draait het station niet alleen de hits maar ook de “hard to finds”. De platen waarvan je denkt: “Oh die was ik eigenlijk al vergeten”.

Waar FOCUS op hoopte was dat veel oud medewerkers uit de tijd van de piraat FOCUS weer enthousiast zouden worden en meedoen. “Achteraf kunnen we concluderen dat we ons daaraan hebben vertild”.
Oud medewerkers vonden het geweldig dat FOCUS 103 uit de as was herrezen, maar voor hen was het jongensboek dicht.

Een van de hoogtepunten van FOCUS 103 was The Road To Serious Request waarbij het station 13 dagen live vanuit Haarlem uitzendingen verzorgde. Ook op een evenementen frequentie in Haarlem en omgeving te beluisteren.
Vele grootheden uit de radio en mediawereld verleenden graag hun medewerking aan dit project. Zo waren Tom Blomberg en Ton van Draanen een middag live te gast maar ook Edvard Niessing deed graag een programma bij FOCUS 103. Zelfs oud Monique 963 en Holland FM DJ Ger Lammens werd hierdoor weer enthousiast en deed mee.

De laatste dag van deze live marathon waren Jos van Heerden (Nico Stevens), René Verkerk en Gaston Starreveld (Jansen en Jansen Show) zelfs in de live studio aanwezig om als oud FOCUS medewerkers de sfeer nog eens extra leuk te maken.
Samenwerking met een ander station.

FOCUS 103 heeft zich altijd opengesteld voor samenwerking met andere stations. Zo is er met andere partijen “geflirt” om een samenwerkingsverband aan te gaan. Vaak op verzoek van de andere partij. Helaas is het tot nu toe bij “lullen” gebleven.
Nog steeds staat het station open voor het samengaan met een andere goede partij maar, op 30 september wordt de stekker definitief uit FOCUS 103 getrokken.

Wat er na die dag gaat gebeuren is nog niet bekend. René Verstraten presenteert op vrijdag 2 september in ieder geval al zijn laatste Café René. Deze slotdatum was al langer bekend. René gaat zicht richten op de nog op te starten lokale omroep in zijn woonplaats Zeewolde.

Brenda van Kranen en Frans van der Meer zullen naar alle waarschijnlijkheid ook na september te beluisteren zijn via KBC Radio.
Waar Rob van Houten en Peter de Wit te beluisteren zullen zijn is vooralsnog niet bekend. Peter de Wit draait naast FOCUS 103 nu ook bij Atlantis 1395.

Het liefst blijven we als ploeg bij elkaar maar dat hangt nu nog van veel factoren af.

Het laatste officiële FOCUS 103 programma zal op vrijdag 30 september na 4 uur worden uitgezonden. Waarschijnlijk vanuit de centrale studio in Alkmaar. Meer informatie hierover zal binnenkort via de website en op de onze Facebook pagina bekend worden gemaakt.
De website www.focus103.nl zal online blijven en voorzien van audiofragmenten van toen en nu.


Copyright © 2014-2016. Alle Rechten Voorbehouden, All Rights Reserved. Stichting FOCUS103

Sena F103LOGO BS CYAN rgbfacebook